Βιβλική η καταστροφή από τον κυκλώνα στη Μοζαμβίκη -Πάνω από 1.000 οι νεκροί (εικόνες & βίντεο)

Πάνω από χίλιους νεκρούς και χιλιάδες κατεστραμμένες κατοικίες άφησε πίσω του ο κυκλώνας Ιντάι που σάρωσε τη Μοζαμβίκη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας.

Η σοκαριστική δήλωση του προέδρου Φιλίπ Νιούσι για τον τραγικό απολογισμό των θυμάτων έρχεται μετά την αποκάλυψη από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό ότι έχει καταστραφεί σχεδόν το 90% του λιμανιού Μπέιρα, μιας πόλης μισού εκατομμυρίου κατοίκων.

Ο κυκλώνας σάρωσε το λιμάνι και μετά το εσωτερικό της νησιωτικής χώρας προτού προχωρήσει προς τη Ζιμπάμπουε και το Μαλάουι. Αλλά τέσσερις μέρες μετά ο πρόεδρος Νιούσι αποκαλύπτει ότι ο «Ιντάι» προκάλεσε τεράστια καταστροφή προβλέποντας ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κατακόρυφα. «Πρόκεται για μια πραγματική καταστροφή μεγάλων διαστάσεων», δήλωσε.

Άντρας ψάχνει στα ερείπια κατοικίας στο Μπέιρα μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα (Φωτογραφία: ΑΡ)Άντρας ψάχνει στα ερείπια κατοικίας στο Μπέιρα μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα (Φωτογραφία: ΑΡ)

Μέχρι στιγμής, βάσει στοιχείων του Ερυθρού Σταυρού, τα επιβεβαιωμένα θύματα είναι 215.

Σύμφωνα με τον ΔΕΣ το 90% του Μπέιρε έχει καταστραφεί (Φωτογραφία: ΑΡ)Σύμφωνα με τον ΔΕΣ το 90% του Μπέιρε έχει καταστραφεί (Φωτογραφία: ΑΡ)

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων επεσήμαναν ότι περιμένουν μεν να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των θυμάτων, αλλά δεν γνωρίζουν αν θα φθάσει εκείνον που προέβλεψε ο πρόεδρος της χώρας.

Κάτοικοι μεταφέρουν στους ώμους όσα υπάρχοντά τους μπόρεσαν να περισώσουν (Φωτογραφία: AP)Κάτοικοι μεταφέρουν στους ώμους όσα υπάρχοντά τους μπόρεσαν να περισώσουν (Φωτογραφία: AP)

Σύμφωνα με την οργάνωση αρωγής CARE ο κυκλώνας «ήταν πιθανώς ο φονικότερος που έχει καταγραφεί στην περιοχή». Ο επικεφαλής του κλιμακίου του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού στη Μοζαμβίκη, Τζέιμι Λεσουέρ περιέγραψε μια κατάσταση απόλυτου χάους: «Σχεδόν τα πάντα έχουν καταστραφεί. Οι γραμμές τηλεπικοινωνιών έχουν αποκοπεί, δρόμοι έχουν καταστραφεί, η πρόσβαση σε ορισμένες πληγείσες περιοχές είναι αδύνατη. Κι ακούμε ότι η κατάσταση εκτός του Μπέιρε είναι ακόμη χειρότερη».

Πηγή: iefimerida.gr